Ο Μαγικός Κόσμος των Κλασικών Αυτοκινήτων

Αν είστε λάτρης του αυτοκινήτου, τότε είναι σίγουρο ότι αγαπάτε τα κλασικά αυτοκίνητα και τις υπέροχες “αντίκες”. Όμως, πολύς λόγος γίνεται ως προς τον ακριβή ορισμό των κλασικών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα του κλασικού με ομοιότητες, αλλά και με διαφορετική προσέγγιση. Στην Ελλάδα τι ισχύει και πώς ξεχωρίζουμε ένα κλασικό αυτοκίνητο από κάποιο απλά παλιό όχημα χωρίς ιδιαίτερη αξία;

Κατάταξη Αυτοκινήτων Βάσει Παλαιότητας & Αξίας

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα ως προς την κατάταξη ενός οχήματος στην κατηγορία των κλασικών είναι φυσικά η ηλικία. Ως ελάχιστο όριο ηλικίας έχει έως τώρα επικρατήσει το 30, αντικατοπτρίζοντας δηλαδή 30 έτη από την κατασκευή του οχήματος. Αυτοκίνητα νεαρότερης ηλικίας δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των κλασικών, ακόμη κι αν είναι ιδιαίτερης αξίας.

Ένα ακόμη κριτήριο σχετίζεται με την συντήρηση του οχήματος. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένα αυτοκίνητο κακοδιατηρημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί κλασικό. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διατηρεί αναλλοίωτα τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Με αυτό απορρίπτονται οποιεσδήποτε αισθητικές παρεμβάσεις στο αυτοκίνητο (για παράδειγμα, προσθήκη πλαϊνών διακοσμητικών χρωμίου και πλευρικών μαρσπιέ), οι οποίες αλλάζουν την ταυτότητα του εν λόγω μοντέλου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιού Αυτοκινήτου (FIVA) εκδίδει το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνώρισης στα αυτοκίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Με αυτή την κάρτα της FIVA λοιπόν αναγνωρίζεται ένα όχημα, το οποίο είναι σε άψογη κατάσταση, καλύπτει τις προϋποθέσεις παλαιότητας και αξίας στην αγορά αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα, λειτουργεί παράλληλα η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου & Μοτοσικλέτας.

Αν έχετε κάποιο όχημα και θέλετε να δείτε αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλασικό, με όσα πλεονεκτήματα κάτι τέτοιο συνεπάγεται, τώρα γνωρίζετε πώς πρέπει να κινηθείτε. Επικοινωνήστε με την Ομοσπονδία και ενημερώστε τους. Εκείνοι θα σας κατατοπίσουν καταλλήλως, επισημαίνοντας αν και πώς μπορείτε να λάβετε την πολυπόθητη κάρτα FIVA. Όπως και νά’ χει, όμως, πάντοτε αξίζει να διατηρείτε το όχημά σας σε άψογη κατάσταση!